Blogger tarafından desteklenmektedir.

GPS Ne demek ve GPS Ne İşe Yarar?

Hiç yorum yok
GPS, İngilizce kökenli ve A.B.D kaynaklı bir kelimedir. Daha doğrusu kelime değil kısaltmadır.
GPS ne demek daha iyi anlamak için bu kısaltmayı orijinal haliyle bir okuyalım. GPSGlobal Positioning System Türkçe anlamı Küresel Konumlama Sistemi. GPS in Türkçe karşılığı son derece başarılı olsa da, kullanımındaki yaygınlığı nedeni ile Küresel Konumla Sistemi yada kısaca KKS olarak kimse tanımlamaz.
GPS hakkında şimdi azda olsa bir bilgiye sahibiz. Bundan sonraki satırlarda konuyu biraz açarak kavramaya çalışacağız.
GPS de dünya üzerinde kullanılan ve kullanıldığı çağın vazgeçilmezi olan bir yığın buluş gibi askeri amaçlar doğrultusunda icat edilmiştir. Bugün bile GPS geliştirme sistemlerinin onayı Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığında dır. GPS in gelişim sürecini de yine ABD nin bize anlattığı kadarıyla biliyoruz. ABD kaynaklarına göre 1950 yıllarından itibaren Amerikanın, Tüm dünyadaki askeri varlıklarının yerleri nasıl tam tespit edebiliriz? Sorusuna cevap olarak ilk çalışmalar yapılmıştır. Uydu sistemlerinin teknolojik alt yapıya kattığı ve daha önce kimsenin hayal bile edemeyeceği olanaklar ile GPS 1980 ve 90 lar da Amerikan Hayali olmaktan çıkıp, güncel hayatımıza işler oldu. 
Burada gördüğünüz sistem Denizlerdeki gemilerin konumlarını öğrenmek için kullanılmakta. Böylece hem bağlı bulundukları Firmalar, hem bu firmaların müşterileri gemilerin deniz ve okyanuslardaki konumu öğrenip, planlamalarını rahatlıkla yapabiliyorlar.
Onlline Canlı Gemi Trafiğini Takip Sistemi (GPS üzerinden)


GPS Ne İşe Yarar?

Gps, dünya üzerinde her hangi bir noktadaki her hangi varlığın yeri tam olarak tespit etmeye yarar. İlk olarak ABD Askeri birlikleri için geliştirmiş olmasına karşın 2014 yılı Dünyasında sıradan vatandaş için bile GPS bir çok şeyi ifade ediyor. Bugün GPS teknolojisinin en çok faydalanıldığı sektörlere baktığımızda bile yine ucu vatandaşa hizmet üretmeye çıkmakta. Nasıl mı? İşte size farklı alanlarda GPS den yararlanılan sektörler.
gps ne demek

  1. Haberleşme sektörü; GPS varlık sebebi nedeni ile haberleşme sektörüne bağlı çalışır. Diğer alanların tamamı Haberleşme sektörünün alt bölümleri olarak nitelendirilebilir. Bu alt bölümler ise bizlerin en çok faydalandığı alanlardır.
  • GPS ulaşımda kullanma; İlk duyduğumda merakla araştırmış belli başlı şeyler dışında hiç bir makale bulamamıştım. Oysa şimdi GPS in kullanımı ile alakalı neredeyse anılarımız bile oluşmaya başladı. Bundan 4 sene kadar önce Klima almak için İnternet i alt üst etmiş, sonunda beğendiğim bir marka ve model de karar kılmıştım. İzmir Karşıyaka da bir mağaza ile anlaşıp, imzaları atıp 2 gün sonra teslim edilmesi üzerine mutabık kalıp ayrılmıştım. İkinci günün sabahında saat 10 gibi aracımız mağazadan ayrılmak üzere eğer evdeyseniz ürünü teslim edeceğiz anlamında bir telefon geldi. Tamam buyurun dedim. Aradan 15, 20 dk geçmiş diki kapının zili çaldı. Hiç aklıma gelmemişti Klimacının geleceği. İzmir gibi büyük bir şehirde adam beni eli ile koymuş gibi bulmuştu. GPS in ne olduğu biliyordum ama hiç bu kadar hayatıma dokunmamıştı. 
  • Sosyal Medya ve GPS; Facebook ve Twitter gibi sosyal mecraların yanı sıra Whatsapp gibi uygulamalarda GPS kullanımının yaygınlaşmasında etkili olmaya devam ediyor. Bugün en çok kullanılan ve bizlerinde günde en az 3 beş kez girdiği ve paylaşımda bulunduğu, sosyal medyada 2014 yılın içerisinde en çok rastladığımız durumlardan biri de yine GPS kullanımı sonucu doğan bir gelişmedir. Bugün Karşıyaka Çarşıda 15300 kişi vardı. Yada Konak Pier'de şunun laydı. Facebook da yer imi ekle dediğimiz an GPS uydularına sinyal gider ve telefonumuzdan çıkan GPS sinyali ile yerimizin koordinatları belirlenmiş olur. 
  • Askeri Sanayi de GPS; İnsansız Hava Araçlarından, tek başına dağda kalan Komando ya kadar Askeri ve Emniyet birimlerinin her bir cm kare alanında GPS kullanılmakta.
GPS, Amerika Savunma Bakanlığının tekelinde olduğu için, başta Rusya ve Çin olmak üzere Dünyanın çeşitli merkezleri kendi Küresel Konumlama Sistemlerini üretmeye ve kullanmaya başlamışlardır. Neden bu ülkeler hazır üretilmişi varken kendi sistemlerini geliştiriyorlar ki; İşte burada yine devreye Silah Sanayi ve Ülkelerin güvenliği geliyor. Aklı başında hiç bir ülke kendi vatandaşlarının nerede, saat kaçta, kaç kişi ile o ortamda olduğu gibi bilgileri başka bir devletle paylaşmaz. Bizim bu nedenle gideceğimiz daha çok yol var.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder